Spreken en Presenteren voor Publiek

 

Zoals bij zingen, begint ook goed spreken met goed luisteren. De basis hiervan begint al in het gezin waar je opgroeit; dit gezinsleven is niet alleen van invloed op je taalkundige en communicatieve ontwikkeling, maar bepaalt ook in grote mate hoe jij je stem gebruikt wanneer je spreekt. Hier wordt nog steeds te weinig aandacht aan geschonken. Kinderen leren taal bij imitatie, maar dit geldt ook voor het stemgebruik; op welke toonhoogte je spreekt, hoe je intoneert, de melodie van je stem, en het wel of juist niet communiceren – “stemgeven” – van gevoelens. Je stem zegt veel over je, toch merk ik dat mensen vaak vergeten wat hun stem over ze zegt, en nu heb ik het puur en alleen over het niet- inhoudelijke van wat er gecommuniceerd wordt. Uit onderzoeken blijkt dat de manier waarop je iest zegt, minstens zo belangrijk is dan wat je inhoudelijk zegt. Als je daarbij optelt, dat lichaamstaal- “non-verbale communicatie” – bijna 50% bepalend is voor het overkomen van de boodschap, is het soms onbegrijpelijk waarom mensen niet meer aandacht besteden aan hoe ze klinken, en of hun stem- en lichaamstaal overeenkomen met wie ze echt zijn!

In mijn individuele coaching en workshops help ik mijn clientèle allereerst hun eigen stemgeluid te ervaren vanuit zichzelf. Waar voel jij je stem, waar voel jij je emotie in je lichaam? waar voel jij je adem?

Vervolgens gaan we op zoek hoe andere mensen onze stem ervaren, met andere woorden, wat zegt onze stem over ons, welke “uitstraling” heeft mijn stem? Komen de klanken in mijn stemgeluid overeen met mijn gevoelens, of probeer ik me juist te verschuilen achter mijn stem?
Wil ik misschien liever juist een andere indruk wekken met mijn stem; anders dan hoe ik me werkelijk voel?

Wat ik hier beschrijf is nog maar het begin van het traject dat je doorloopt in mijn stembewustzijn sessies. Als zang- en speechcoach heb ik het grootste deel van mijn leven besteed aan het luisteren naar anderen “tussen de regels” door. Vanaf het begin van de jaren negentig was ik in New York tevens actief als stem- en executive coach. Niet alleen hielp ik CEO’s en andere leidinggevenden met het ontdekken van hun stemgeluid, het belangrijke neveneffect van het jezelf durven zijn in je stemgeving zorgt voor congruentie in het spreken én lichaamstaal. Dat is de essentie van goede, effectieve communicatie. Als deze elementen samenkomen, is het spreken en communiceren een feest. Nog een heel aangename bijkomstigheid is,dat je leert omgaan met je nervositeit, en ervaart hoe het is om ondanks je nervositeit in het nu te blijven, je gedachten helder te blijven focussen, en met beide benen stevig op de grond je adem te settelen; je jezelf gerust te stellen, waardoor je stem, door ontspanning, je communicatieve intenties optimaal kan overbrengen.

Halverwege de jaren negentig begon ik mijn eigen communicatiebureau in New York, waar executives en leiders terecht konden voor het totale pakket. Ik werkte intensief samen met de schrijvers die speeches op maat en naar gelegenheid creëerden. Hier heb ik altijd veel voldoening aan beleefd. Later volgenden jaren van stem- en presentatie cursussen aan het middelbaar en voortgezet onderwijs, het volwassenen onderwijs, en mijn aanstelling als adjunct professor oral communications aan het Manhattanville College in New York. Behalve privé clientèle bij wie privacy voorop staat, heb ik de volgende bedrijven en instellingen onder mijn clienten: IBM New York, Conair,Stamfort Connecticut, Voridian, Rotterdam. Tevens heb ik mijn diensten verleent aan sales afdelingen van warenhuizen, telefoon- en media bedrijven en makelaarskantoors.

Natuurlijk komen elementen als adembeheersing, lichaamstaal, oogcontact, articulatie en stemoefeningen allemaal aan bod, maar het belangrijkste is, dat dit vollledig vanuit jezelf gebeurt; het worden niet van buiten geleerde “maniertjes”; bewegingen die je worden aangeleerd door media trainers, omdat het er op een bepaalde manier uit moet zien, zoals het geval is bij Nederlandse nieuwszenders. Mijn methode kenmerkt zich door eerst je stem en kracht te vinden in jezelf. Pas als je dat hebt ontdekt, is het tijd via expressieve communicatie-oefeningen het geleerde te integreren in je totale wezen. Niet verwonderlijk dat je tijdens dit proces veel over jezelf leert ontdekken, en dat is natuurlijk ook de bedoeling.

Ik ben beschikbaar voor individuele- en coachingsessies in groepsverband, en geef workshops en seminars in mijn studio of op locatie.

Mail voor nadere informatie het contact formulier, of bel mij gerust met vragen over maatwerk voor bedrijven, scholen en andere instellingen.

Comments are closed.

close
Twitter IconVisit Our BlogVisit Our Blog